Правила

Основни промени в правилата на ITSF, влизащи в сила от януари 2016:

Квалифицирани авторитетни лица като Съдя, който е помолен по време на мач да отсъди дадена ситуация може да събере информация от други Съдии, от наблюдаващи мача и от видео записи (при наличие на такива), за да вземе най –доброто решение при отсъждането.

4. Протокол за сервиране и готовност : За да започне играта, топката трябва да бъде преместена от една фигура на друга, но не може да бъде директно придвижена напред от втората фигура. След докосване на втората фигура, топката може да бъде директно придвижена от всяка друга фигура. ( Това заменя старото правило за 1 секунда след докосването на втората фигура). Това означава, че вече е легално да се придвижи топката директно от третия допир след поставяне на топчето в игра.

7. Топка извън масата : Ако топката напусне масата след пас или удар, ще бъде сложена обратно в игра при противниковата защитна зона на отбора, който е придвижил топката или е имал последен контрол над нея. 9. Таймаут : Ако отборът във владение на топката поиска таймаут докато топката е още в игра и се движи, таймаутът няма да започне докато топката не спре напълно. Не се налага дузпа за искане на таймаут докато топчето се движи, стига да спре преди да изтече времето.

13. Страни на масата : Отборите могат да сменят страни на масата между игри и имат времеви лимит от 90 секунди да започнат следващата игра. Ако отборите сменят страни след първата игра те трябва да продължат да сменят страните след всяка следваща игра. Ако отборите решат да не сменят страни след първата игра, те трябва да останат на същите страни до края на мача. Турнирният организатор може да поиска от отборите да останат на същите страни по време на мач, който се снима или записва.

19. Поправка на масата : Играч няма право умишлено да огъва или натиска дръжката с цел спечелване притежание на топката. Играчите имат право да започнат всеки мач с чисто нови топки (ако има) или могат да играят със вече присъстващи на маса топки, ако и двете страни са съгласни.

21. Тренировка  :Нелегална тренировка е отсъждане по преценка на Съдията на масата. Непреднамерено движение на топката или ползването на фигури с цел наместване на топчето преди сервиз, не се счита за тренировка. Това предполага, че няма дузпа за местене на топката с фигури за започване на сервиз.

22. Език и поведение : Употребата на слушалки, тапи и други подобни електронни устройства за слушане не са позволени след като топката е в игра.

Официални правила

Официални правила за Speedball